måndag 24 februari 2014

Första "riktiga" slaget

Nu har jag spelat mitt första riktiga 'By fire and sword' slag, i alla fall med eget uppmålade figurer. Andreas var vänlig att ta med sina "danskar" till mig. Jag hade det som var i skirmishboxen som jag köpt genom kickstartern. Det ända som inte riktigt var klart var mina 'Servant cossacks' till fots, som är färdigmålade, men blev klistrade på sina baser minuter innan Andreas kom. De behövde dock aldrig gå av sina hästar.I BF&S spelar man inte med jämna poäng utan olika starka styrkor kan mötas och den svagare kompenseras på olika sätt. Till börja mig fick jag tre slag på en tabell där en av de danska enheterna (ryttarenhet) blev panikade från början, en dansk ryttar enhet var försenad och jag hade oväntade förstärkningar. Den senare innebar att alla enheter jag blev av med hade chans att komma tillbaka.
Sedan slog vi scenario och det går till så att den svagare spelare (jag) slår ett antal tärningar och får sedan välja en av dessa för att bestämma scenario. Jag vald 'Forage', jag skulle anfalla danskarna som försvarade två förråd. Vilket ställer till en del problem för försvaren för en ledare är viktig för det är den som delar ut order. Så ena förrådet kunde inte byta order när de väl spelet had börjat.

Skickade en enhet uppsuttna 'servant cossacks' för att ta hand om Andreas svagare styrka. I och med att hans ena ryttarenhet led av panik och den andre var försenad hann de aldrig komma till undsättning. Efter det försökte jag anfalla det andra förrådet med hela min styrka, men den var försvarad av en skytteenhet som var förskansad i ett hus, så den kom jag inte åt. När den försenade danska ryttarenheten dök upp så blev de överfallna av 'Border dragoon' enhet som hade gömt sig i en skogsdunge på andra sidan slagfältet (Muskovite special regel, de får sätta en vanlig enhet i 'ambush').

Det blev en stor seger för muskoviterna då jag inte förlorat några enheter och Andreas hade förlorat två och tappat ett förråd. Slaget gav helt klar mersmak och nästa steg blir att måla upp de gratis enheterna jag oftast får.
8 kommentarer:

 1. Danskar mot Muscoviter? bara badguys mao ;-) Har äntligen fått fart på F&S måleriet nu så första enheterna skall snart stå färdiga.

  Mvh
  Anders ("Undret från Nottingham")

  SvaraRadera
 2. Verkar som de spelar en hel del uppe i Stafford. (Roland på Stafford games spelar en hel del i alla fall)

  SvaraRadera
 3. Stämmer, jag skall över dit och spela någon lördag när första Skirmish styrkan är klar.

  SvaraRadera
 4. Hmm får nog börja ta tag i mina kosacker här i Fbg...

  SvaraRadera
 5. Sätt igång och måla Conny. Jag vill ha fler motståndare!

  SvaraRadera
 6. Har inte ens läst reglerna än men du menar att de är bra och intressanta alltså Johan? Hmm saknar lite baser som måste kompletteras men jag använder bara det som ursäkt för att komma undan, jag vet... Efter GothCon så åker de upp på bordet.

  SvaraRadera
 7. Jag kommrt köra demolir på gothcon om du behöver ännu mer motivation :)
  //andreas

  SvaraRadera
 8. Conny, du får börja med att basa klart runt huset!

  Reglerna har jag svårt att uttala mig om då jag fortfarande håller på att lära mig dem, men jag gillar mekaniken med att olika stora styrkor kan mötas.

  Mitt största bekymmer har varit hur man ska få flaggor att överleva transporten, men tror jag tänkt fram en lösning på det nu.

  SvaraRadera