måndag 6 januari 2014

Någonstans i Frankrike 1944...

När det nya året var ungt så brakade kampfgruppe Johnsson samman med Johans amerikanska fallskärmsjägare. Det blev en point defense där tyskarna blev försvarare av en mindre bondgård, ett vadställe och en mindre höjd. 
1000 poäng på båda sidorna innebar att tyskarna hade med sig tre squads med regular infantry (två tiomanna och en fem manna) samt en elit panzergrenadier sguad i en halftrack. Understödda av en MMG, mortar, eldkastare, prickskytt och en Pzkf II lynx.
Amerikanarna anföll med två squads av paras, en light mortar, en 57mm AT-gun, medic, en sherman och lite air suport.
 


Amerikanarna anföll på bred front. Med en squad understödd av en light mortar och AT-gunen på högerflanken. På vänsterflanken ryckte den andra squaden fram tillsammans med plutonchefen. I mitten anföll shermanen.
Inledningsvis gick det bra för amerikanerna, ett flyganfall slog ut den tyska granatkastaren och ett välriktat skott från shermanen slog ut prickskytten och hans spanare.


På flankerna gick det sämre för amerikanerna På Höger flanken stoppades deras framryckning av den tyska kulsprutan och två squads som låg i bakhåll. På Vänsterflanken kom de lite länger fram och kunde med understöd av stridsvagnen slå ut tyskarna som försvarade denna flank med ett par välriktade skott med kanonen och kulsprutorna. Dock gjorde de tyska panzargrenadierarna som låg i reserv ett snabbt motanfall som satte stopp för den amerikanska framryckningen.

Den amerikansak stridsvagnen var ett stort problem för tyskarna som saknade tillräckligt pansarvärn för att effektivt ta i tu med den. En panzerfaust per squad var helt enkelt inte tillräckligt. Den tyska Lynxen hade inte heller mycket att sätta emot. Den lyckades pinna shermanen med sin automatkanon, men rundan efter blev den utslagen av amerikanarna

Trots blodiga förluster på båda sidorna lyckades tyskarna hålla sina objektiv och amerikanarna fick dra sig tillbaka med svansen mellan benen.


Shermanen gör processen kort med en tysk squad...
Amerikansk AT-gun (sköt ett skott i hela slaget)

Amerikanska air controllers
Än så länge i skydd bakom muren...

Amerikaner på högerflanken just innan MG-42an öppnar eld...

MG-42 öppnar upp på fallskärmsjägarna

Vänsterflanken strax innan motanfallet...

2 kommentarer:

  1. Det jag gillar med spel som går ut på objektiv, det är centrala ligger inte i att döda utan att uppnå objektivet. Ett AT-vapen kan behöver inte döda något på hela slaget, den behöver inte ens skjuta, men att den står och täcker ett viktigt område/förhindrar motståndarens truppförflyttningar blir då mer centralt. Samma sak på min ena flank där det stod tre-fyra tyska enheter och sköt mot min framryckande enhet. Visst det dog inte många amerikaner, men de var nertryckta och kunde inte avancera och var nära att bryta pga PIN-markörer mot slutet.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig till 100% det intressantaste är ju det rent taktiska..som faktiskt inte har med antalet kills att göra utan mer som du säger att blockera en framryckning och hålla ner fiendemassor med t.ex en mg.. såg ut som ett bra slag.

    /Peter Stenberg

    SvaraRadera