måndag 18 november 2013

HammarFoW VIII - 2013

I helgen spelades det åttonde HammarFoW, på schemat var en Flames of War turnering med fem slag. 1780 poäng Latewar, västfront. Nytt för i år var att det var en par turnering så man anmälde en allierad spelare och en axis spelare. Som vanligt var vi i Studiefrämjandets "konsertlokal" Kulturparadiset som ligger hyfsat centralt i Halmstad.
BunkerKommando West har stor rutin nu på att arrangera turneringar så allt flöt på fint.

En nyhet för i år var även att varje bord hade ett specifikt scenario, vilket gjord att terrängen kunde anpassas bättre. Nackdelen var att vissa fick spela samma scenario flera gånger.

Min partner Patrik körde tyska pioneers och jag körde mer eller mindre samma lista som Warcon tidigare i år:
Light tank company (confident/veteran) från Devils charge:
 • 2 M24 Chaffee + ARV
 • 4 M24 Chaffee
 • 4 M24 Chaffee
 • 1 cavalry recon patrol
 • 4 Hellcats
 • 3 Priests (trained)
 • 3 Priests (trained)
 • 1 AOP
Enda förändringen var att jag la till "improvised armour" på mina hellcats. (Warcon var 1750 poängs turnering)

Motståndaren i förslaget var lottad redan sedan innan, nämligen Patrik "Saywhuu" och hans KG von
Swoboda, mängder av 88:or, lättare AA-vapen, HMGs och supportat av tigrar... Svårt på gräns omöjligt för mina lätta stridsvagnar. Extra smolk i bägaren blev det bär jag fick reda på att jag lottats till ett snöbord, så jag kunde inte använda min snabbhet. Scenariot var 'Dust-up' och jag anfallare.

Efter ha ställt upp och valt reserver så ändrade jag taktik från att verkligen gå på objektiven och istället försöka slå ut plutoner, vilket jag skulle gjort redan innan. Så nu blev det bara en lång tråkig transportsträcka där jag försökte omgruppera hela min styrka. 1-6 blev resultat och vid jag började fundera varför jag stressade upp till Halmstad så tidigt...

Min betydligt stabilare partner fick 4-3 i sitt slag.

---

Slag nummer två fick jag möta min tvilling till namn i alla fall om man frågar alla andra, Johan Malmquist. Han hade en Peiper lista från Devils charge, så här var det nästan historiskt korrekt!
Två kungstigrar, 2 enheter med panzer IV, 10,5 cm artilleri, pumor och en mekaniserad infanteri enhet.

Johan valde att anfall (i en 'Fighting withdrawl'), så han fick tillgång till sin spearhead move. Han kör en hård flankande styrka och hotar från början mitt ena objektiv och jag slänger in allt för att hålla mig kvar i slaget. När på att slå ut två enheter i de första två rundorna och därefter så lägger jag allt mitt fokus på att hålla mig kvar i slaget tillräckligt länge för att slå ut de där enheterna, men misslyckas! 6-1, som lika gärna kunnat vara en 4-3.

Patrik kämpade ihop 4-3.

---

Svärande över för dyra lätta stridsvagnar blir jag lottad mot ännu en skånsk Patrik (Sköld). Patrik körde
en jagdtiger lista! Fyra jagdtigers, mysko neblar och infanteri enhet. Han börjar med tre tigrar på slagfältet i 'Hasty Assault', där jag blev anfallaren. Jag startade med tio chaffee vagnar och fyra hellcats. Jag dundrar fram med allt samtidigt som jag täcker de stora tyska tanksen i rök, snart står det tre brinnande jagdtigrar och slaget är över innan ens reserverna kommit in. Chaffe vagnarnas favorit motstånd är verkligen tunga stridsvagnar. 6-1, ett slag som inte var kul för någon av oss och stackars Patrik fick möta den andra Chaffee listan direkt efter på samma bord (och därmed samma scenario).

Min kollega Patrik (ja, 50% av FoW-sverige heter Patrik), tog ännu en 4-3.

---

Söndagen började med en 'Cauldron' och tredje listan från Ardennerlistorna. En Volksgrenadier med miljoner faustar som fick mina Chaffees att kissa olja... Men tre panthrar stog också ibland dem, de var lite väl heta på gröten och hamnade snart i korselden mellan chaffees. Sakta, sakta började jag nöta ner alla plutonerna jag kunde komma åt. Att anfalla infanteri i skog där alla är utrustade med fausts eller schrecks, det ger inte ens jag mig på. Men tiden tog slut innan jag fick ner kompaniet till kompanimoral. 3-4 blev slutresultatet.

Ja, Patrik slog sig klart till en 4-3...

---

Sista slaget blev mot Jonas Pehrssons SS-infanteri i ett 'Encounter'. Satsade allt på en objektivet och hade ett par fina rundor i början där jag slog ut hans fyra 88:or. Och var framme och anföll hans nedgrävda infanteri som försvarade objektivet. Trots min 'British bulldog'-regel som jag får när jag spelar mot SS, så fegade mina stridvagnar ut (i efterhand skulle jag nog ställt båda enheterna i slagläge, men jag blev lite för självsäker). Sedan började de tyska förstärkningarna rulla in och momentet i mitt anfall ebbade ut. Vilket klarade sig så långt på grund av den katastrofalt dåliga kungstigern med 'ROF3' men som var helt inkapabel att träffa något. men till slut fick jag avbryta anfallet. 3-3!

Patrik fick sitt sämsta resultat, en 3-4!
---
Slutresultatet såg ut så här:

1. Magnus Lindroth-Jesper Pehrsson 46 pts
2. Patrik Fridland-Todd Thörnquist 45 pts
3. Krister Börjesson-Andreas Martinsson 42 pts
4. Patrik Andersson-Erik Gustavsson 38 pts
5. Staffan Gustavsson-Vidar Haraldsson 37 pts
6. Daniel Ahlqvist-Andreas Dilot 36 pts
7. Magnus Fällmar-Mikael Fällmar 36 pts
8. Torbjörn Blom-Per Söderstam 34 pts
9. Jonas Pehrsson-Stefan Salomonsson 34 pts
10. Johan Malmquist-Magnus Markus 33 pts
11. Patrik Hedlund-Per Kjöllerström 33 pts
12. Patrik Christiansson-Johan Malmström 33 pts
13. Fredrik Larsson-Staffan Enting 31 pts
14. Patrik Sköld-Hamza Licina 28 pts
15. Niklas Meurke-Anders Johansson 27 pts
16. Pontus Wigner-Johnny Backlund 24 pts
---
Halmstad turneringarna är som vanligt fin fint arrangerade och flyter på fint. Kulturparadiset är helt ok lokal, inre rummet är dock lite dåligt ljus i, men det kanske bara mina ögon som börjar bli gamla.
4 kommentarer:

 1. Verkar som ni hade en trevlig helg i Halmstad, igen :)

  Näst sista bilden, är detta ersatz panthers/M10 ? ;)

  SvaraRadera
 2. Verkar vara en trevlig turnering det där trots 88orna i första slaget :) Måste bara gnälla lite... Jag gillar inte när vagnarna står parkerade intill varandra som de gör på en hel del av bilderna. känns helt onaturligt att rulla fram på det viset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är mycket i spel som gör att man hamnar långt ifrån verkligheten. Är faktiskt ett av skälen jag tog de två sista bilderna, det brukar reta en del MÖPare! ;)

   Problemet uppstår ju oftast just när två pansar styrkor möter varandra, i mitt fall så är det mitt enda sätt att strida mot tungt pansar, att ta sig runt på sidorna och spelbordet begränsar ju det. Därför får man ju klämma in sig på sidorna.

   Radera