måndag 19 augusti 2013

Bushido - första försöket

För ett tag sedan tappade Peder och jag självkontrollen och hepp, så hade vi köpt varsin Bushido regelbok och fraktion. Peder slog till på 'Savage wave' och jag 'the Ito clan'. Bushido är ett skrimishspel som utspelar sig i en påhittad värld med stark asiatisk inspiration. Ett 'warband har mindre än tio figurer och regelsystemet ska ha en del gemensamt med 'Confrontation', men min lekmanna uppfattning känner att det verkar ha gemensamt med även 'Warmachine/Hordes'. Spelet handlar mycket om närstrid, och man har något som heter 'Ki' som hjälper en att boosta sin figurer.


Nu i helgen så testade vi att spela, trots att vi inte hade färdig målade figurer. Vi hade nog båda två tänkt att använda hela vårt starter set, men vi insåg att det räkte nog med en varsin figur. Vi körde en enkel närstrid bara för att känna på systemet. Varje krigare har ett värde i närstrid, i de flesta fall 2-3, dessa ger en tärning var som man i hemlighet fördelar på attack och försvara. Detta kan sedan boostas med hjälp av Ki eller av speciall manövrar. Sedan slår båda sina tärningar och först jämför man den aktiva spelarens anfall mot den andres försvar. Desto större skillnad ju mer potentiel skada gör man. Överlever försvaren jämför man sedan hans attack mot den aktiva spelarens försvar. Väldigt förenklat beskrivet såklart!
Efter detta så testade vi att köra med lite fler figurer, tre Savage wave Bakemono mot två Ito Bushi. Detta gjorde att man fick lite bättre koll på dynamiken i spelet. Men vi har mycket kvar att testa då de dyrare karaktärena har massor av special regler, de vi kört med hitten tills är väldigt enkla.
Första intryck då? Personligen brukar jag inte gilla denna typen av spel, med massor av kombinationer. Jag gillar mer enkla intuitiva spel. Men det har helt klart sina fördelar, få  figurer och som är riktigt snygga. Gillar den lilla spelytan, endast ett 60x60 cm spelyta krävs. När man väl fått in rutinerna så kan man nog slutföra ett spel på 1-2 timmar!

Är man nyfiken spelet så kan man läsa mer om det här, där man även kan ladda ner reglerna.

1 kommentar:

  1. Jag tyckte det verkade riktigt kul och gav ordentligt med mersmak!
    Det bästa är ju de coola gubbarna såklart :)

    SvaraRadera