måndag 4 februari 2013

Death from above

Turnering i helgen, Vinter FoW. 1500 poängs early war turnering. Jag körde med fallschirmjägers från Burning empires som jag skrivit om tidigare. Listorna fick ha en side board på upp till 300 poäng. Jag hade gjort så jag kunde välja mellan heavymortars eller en extra enhet PaK36.

'Death from above' mot "Patch" (tyska lätta pioneers)
Första slaget var 'Dust up', vilket jag i min roll som fallschirmjäger fick byta till 'Death from above'. Självklart gjorde jag det, jag mötte Patch som körde med tyska lätta pioneers. Min luftlandsättning gick rätt bra med endast en pluton som hamnade av brädet. Luftlandesturm plutonen startade bra genom att slå ut artilleriet. Dock så rullade Patch Panzer I:or över en annan pluton direkt. Scenariot är väldigt slumpartat, men kul! T ex så döck en av Patchs infanteri plutoner upp i knäet på glidflygplutonen som gjorde processen kort med dem. Å andra sidan rullade panzer II in från reserven i ryggen på ett gäng PaK36. Så tillslut hade Patch lätta pansar slagit ut allt motstånd.
Resultat: 3-4'Cauldron' mot Niklas (franskt pansar)
Slaget inleds med en riktigt bra landning och anfall av glidflygarna, som slår ut en pluton Hotchkiss tanks genom att omringa dem. Sedan så säkrar de objektivet tillsammans med en pluton fallschirmjägers medans andra styrkor uppehåller resten av fransmännen. Så i runda sex vinner tysken, tyvärr har de dock fått offra två plutoner.
Resultat: 4-3


'Breakthrough' mot "Naquaii" (brittiskt pansar)
Katastrof! Glidflygplutonen förlorar fem medlemmar i landningen och lyckas bara slå ut en Matilda innan de blir utslagna. En enhet PaK36 lyckas dock bättre i en duell mot 25 pundare, där de står som vinnare utan att ha förlorat några kanoner själva. Den obligatoriska reservenheten, i detta fall en fallschirmjäger pluton kommer tidigt in och har goda chanser att anfalla infanteri plutonen som försvar ett objektiv. Men det hela misslyckas och snart står Matildorna vid objektivet och dödläge infinner sig.
Resultat: 2-5

'Pincer' mot Magnus (italiensk fästningslista)
Suck... Anfalla över taggtråd och minfält, medan man beskjuts av kulsprute nästen! Då spelar det ingen roll hur dåligt infanteri som ligger och försvara i skyttegravarna bakom. Glidflygarna slår ut det tunga artilleriet i första rundan, bara för att bli sönderskjutna av stridsvagnar rundan efter. Det börjar kännas igen!
Tack var en enhet PaK36 (järnkors till allihopa i den plutonen), så slåss kulsprutnästena tillslut ut på ena flanken. Tyvärr är dock infanteriplutonen redan så decimerad så mycket att de som tar sig över taggtråden är lätta för italienarna att slå tillbaka.
Resultat: 2-5


'Fighting withdrawl' mot Rapax (brittiskt infanteri)
Anfall över en relativt öppen öken, kändes tungt. Men jag gjorde ett försök att slå ut ena flanken genom att glidflygarna skulle slå ut större delen av motståndet medans en fallschirmjäger pluton avancerade fram för att sedan med lätthet ta objektivet. Resten av armén gav understöd/uppehöll resten av britterna. Allt gick förlorat när glidflygarnas anfall blev avbrutet av elden från de som de anföll, bara för attt rundan efter bli nermejade till siste man. Gjorde något jag sällan gör, jag gav upp i runda två. Främst för att då kunde jag ta ett tidigare tåg hem och mina chanser att ens ta bort en av Rapax plutoner såg mörkt ut, speciellt i Fighting withdrawl.
Reslutat: 1-6Summering: Hade inte motståndaren haft stridsvagnar så hade luftlandesturm plutonen funkat bättre. Visst de slår oftast ut en pluton när de kommer in, men det är inte tillräckligt störningsmoment för att ställa till oreda för att resten av armén ska komma fram i anfallsläge. Kanske skulle man ha samma regel som i 'Death from above', att tanks är det sista man får ta in från reserv.

Lustig detalj, av fem arméer jag möte så var de fyra sista gjorda och utlånad från arrangören Daniel.

Allt som allt blev det en nästsiste plats i turneringen, men det är ju inget nytt för mig så...

2 kommentarer:

 1. Grymt skrivet, Johan kämpa på de lossnar snart jag har en sådan list på lut så de var extra intresant o se hur det gick för den.

  Mvh Berfrund

  SvaraRadera
 2. Bra report Johan!!

  Men varför varför brukar du inte allvar och går tärningsrullarkursen i Tomteboda som jag rekomenderat dig att göra :).

  Bra foton och Cool arme du har där!

  SvaraRadera