måndag 2 mars 2015

Gothenburg Open 2015

I helgen var det dags för GBG-open igen. Förening Yggdrasil hade igen ordnat en flames of war turnering i Göteborg, denna gången var det en öppen early war turnering på 1550 poäng. Spelar ju inte så mycket FoW nuförtiden, är lite trött på öppna standard turneringar, men i och med att hela familjen ändå skulle till Göteborg denna helgen och vi kunde bo hos svågern så hoppade jag på det hela ändå. Började titta på listor och till att börja med så tänkte jag måla upp de italienare jag köpte för ett tag sedan, men fick inte riktigt ihop något som jag gillade. Så beslutade mig för att ta något "tokigt", valet hamnade mellan en tysk Luftlandesturmkompanie och en brittisk LRDG patrull. Av någon anledning blev det LRDG, en styrka jag hade grunden till, men inget var målat. Hade jag kört Luftlandesturm så hade jag bara behövt måla upp fem glidflygplan, resten hade jag redan målat sedan innan.

Så LRDG på två veckor...innehåller LRDG Patrol från Burning empires sida 131
 • Patrol HQ- 2 ford V8 extra MG 70 p
 • LRDG half patrol - 6 chev truck extra hull MG + Bofors 37 mm + 2 Vickers MG 230 p
 • LRDG half patrol - 6 chev truck extra hull MG + Bofors 37 mm + 2 Vickers MG 230 p
 • LRDG half patrol - 6 chev truck extra hull MG + Breda 20 mm + 4 Boys rifles 235 p
 • Heavy section - 25 pdr gun 95 p
 • Commando platoon - Full 195 p
 • Commando platoon - Full 195 p
 • Interdiction raid - Priority 300 p

Slag ett - Fighting withdrawl

Motståndare: Martin med tyskt gepanzert kompanie
Så jag var anfallaren och skulle ge mig på en massa nergrävda MG teams. Jobbigt när man inte har någon rök alls, ännu jobbigare när mer eller mindre hela mitten delen av spelbordet är möjligt att ta sig över då en gigantisk by med murar tog hela mittlinjen. (Wheeled fordon får inte köra genom murar.) Vilket gjorde att jag inte kunde ta mig fram speciellt fort med mina bilar och därmed inte kunde utnyttja att min motståndare var tvungen att ha tre enheter i reserv.

Ett överfall bestående fyra luftvärnsbilar slog helt ut en patrull och en kommandopluton. På högra flanken så dog en annan pluton i en orättvis duell med pansarjägare! Vänstra flanken som var mitt huvud anfall gick inte det heller mycket bättre och jag fick erkänna mig besegrad. 1-6


Slag två - Counter attack


Motståndare - Thomas med tyskt mittlere panzer kompanie
Denna gången skulle jag försvara två objektiv, ett som jag försvarade rätt hårt med en patrull förskansade i ett par byggnader runt objektivet, 25 pundaren hjälpte även till att täcka dem.

En av patrullerna fick självmordsuppdraget att tävla med stridvagnar som ut numrerade dem och är lika snabba. De få som lyckades ta sig fram han inte mer än kasta sig ur sina bilar bara för att bli överkörda av larvfötterna. Patrullen som kom in från reserv blev brutalt nerskjutna de med, men de han hämnas lite genom att flinkt manövrera upp på en kulle och täcka en pluton tyskar uppsuttna i lastbilar med bly! Ett gäng kommandosoldater som legat och gömt sig hela slaget och väntat på att rätt tillfälle för att ge sig på ett par tyska kanoner han tyvärr inte fram innan slaget var över. 2-5

Slag tre - Pincer

Motståndare: Simon med ryskt pansar
Så var det äntligen dags för ett slag på ett ökenbord! Och då fick jag försvara mot ryska stridsvagnar! LRDG var uppfinningsrika, men tror att en KV-1:a är lite över deras viktklass! Simon var dock rejält oerfaren och lite för rädd om sina leksaker och vågade aldrig anfalla objektivet, mycket tack vare en lägligt placerad 25 pundare. Kunde ju inte göra så mycket offensivt, men en patrull gav sig ut på Katyuscha jakt och vilket lyckades, men blev nerskjutna i processen av miljoner MG skott från små ryska stridsvagnar. 5-2, en vinst!!!

Slag fyra - Cauldron

Motståndare: Steffo med leichte pioneers
Om dag ett (de tre första slagen) var dagen med nya ansikten så var dag två lite mer kända. Fick försvara mot Steffos EGT lista, klämde in alla bilar i skog där de med hjälp av sina omrull på 'bog-checks' kunde känna sig lite säkrare. Blev dock lite kallsvettig då jag såg en pionjärenhet med eldkastare smyga sig fram emot mina trupper understödda av en enhet panzer II. På andra flanken kom en ensam panzer II enhet mot andra patrullen, här gjorde jag nog bort mig lite när jag skickade iväg bilarna för att gräva ner mig, men hade jag stannat kvar i bilarna så hade de antagligen bara klarat sig 1 eller 2 rundor till. 1-6


Slag fem - Breakthrough


Motståndare: Jonas med italienskt pansar
Så.... att försvara i ett breakthrough mot massa italiensk pansar! Försökte utnyttja att där var rätt mycket klippor som minskade de angrepsvägar som de kunde använda, men de fördröjde bara det oundvikliga, Jonas var dock trevlig nog att inte snålspela så vi hade lite roliga incidenter i slaget. Det italienska flygvapnet var rejält ettrigt och dök upp hela tiden, men blev nästan hela tiden nerskjutet. Ett av objekten var precis bredvid en liten stuga där bittra strider utspelade sig, bland annat rasade byggnaden ner över en italiensk stridsvagn och slog ut den. ett gäng kommandos rusade mot två italienska tunga pjäser och dödade dem trots att många av dem dog på vägen fram mot dem. 2-5

Resultat

1-Jonas A 87.63
2-Jesper P 86.47
3-Stefan S 77.90
4-Anderas D 77.34
4-Daniel A 77.34
6-Lowe SJ 76.19
7-Hannes U 75.63
8-Fredrik TCS 74.47
9-Martin M 73.91
10-Jonas P 73.32
11-Andreas P 71.05
12-Wille 70.49
13-Thomas Z 68.77
14-Gustav J 65.34
15-Thomas B 62.47
15-Oskar J 62.47
15-Erik G 62.47
18-Fredrik 60.20
19-Johan M 59.01
20-Simon R 51.63

Slutligen kan man väl säga som så att LRDG inte passar in i en standard turnering, deras Interdiction raids låter bättre på pappret än vad den verkligen delar ut i verkligheten. De är på ett sätt rätt hårda, men de har ju inget som kan slå tillbaka mot pansar, så oftast så är det bara en lång utdragen slakt. Speciellt när de försvara, anfaller de så går slakten snabbare! Sedan lider de massivt av att alla kullar på turneringar klassas som 'slow going', det finns ju faktiskt regel för 'Slow rises' i regelboken. Hade dock rätt kul de gånger jag kunde utnyttja deras snabbhet och ge mig på svaga enheter, men tyvärr går det alldeles för sällan speciellt efter som nästan alla listor innehåller något snabbt element med MG.

Fint fixade turnering var det dock, bättre lokaler än förra året. Fick ju även utmärkelsen för Sportmanship, vilket alltid är kul. Tack till arrangörer och motspelare samt Jesper för skjuts! NU, bilder:

Mina slag


Andra slag
Steffos best painted
"Gruppbild"4 kommentarer:

 1. Fin fina bilder.
  Kul att se LRDG med.

  SvaraRadera
 2. Bra bilder och väl kämpat. Synd att du inte fick möta mig, det hade passat din lista... :-)

  SvaraRadera